Günümüzde sıklıkla kullandığımız EFT limiti nasıl yükseltilir? EFT hangi saatlerde yapılır? Hafta sonu EFT oluyor mu? EFT kaç dakikada düşer? EFT limiti nasıl yükseltilir? Gönderilen EFT hesaba geçmedi yada EFT gelmedi gibi farklı sorulara cevap bulacaksınız. Makalemizde EFT işlemi hakkında merak edilen bilgileri sizin için derlemeye karar verdik.
EFT nedir? Para transferi söz konusu olduğunda akla gelen EFT, bankalar arası Elektronik Fon Transferi isminin kısaltılmış halidir. Hızlı para transferi amacıyla kullanılan EFT sayesinde farklı bankalar arasında para transferi işlemleri gerçekleştirilmektedir. Havale ise banka içerisinde farklı hesaplarda yapılan para transferi işlemidir. EFT ile Havale işlemini ayıran en önemli unsur budur. Bu sebeple EFT işleminin gerçekleştirilmesi için alıcı tarafın IBAN numarası ve isim bilgilerinin bilinmesi yeterlidir.
EFT işlem hızı olukça yüksek olup genelde birkaç dakika içerisinde para transferinin gerçekleşmektedir. Şimdi EFT konusunda sorulan sorulara ve akıl karışıklıklarını gidereceğimiz yazımıza başlayalım.
İçindekiler
EFT Limiti Yükseltme Nasıl Yapılır?
Para transferi konusunda limite ihtiyacımız geldiği anda aklımıza gelen EFT limiti yükseltme nasıl yapılır? Bazı zamanlar EFT limiti arttırma konusunda yapacağımız para transferi işlemlerinde daha yüksek limite ihtiyaç duyabilmekteyiz. EFT işlemi için bankadan bankaya farklılık gösteren farklı limitler bulunmaktadır. Her bankanın çalışma şekli ve politikası gereğince farklı EFT limitleri bulunabilir. EFT limiti nasıl yükseltilir konusu bu noktada önem arz etmektedir.
Günümüzde bankalara baktığımızda Garanti Bankası Bireysel olarak günlük 1.000.000 TL ile sınırlıyken Ziraat Bankası 500.000 TL ile sınırlamıştır. Bu oranlar bireysel olup ticari işlemlerde bankalarda farklılık göstermektedir.
EFT limiti nasıl yükseltilir konusuna baktığımızda acil bir ev yada araba satın alma işlemi yapacağını düşünelim. Günümüzde piyasada yükselen mal fiyatları sayesinde işlem limitleri yetersiz kalabilmektedir. Bu nedenle bankalarda politikalarına ters olmamak kaydıysa işlem limitlerinizi arttırabilir ve azaltabilirsiniz. EFT limitlerinin bankadan bankaya farklılıklar gösterdiğini örneği ile belirtmiştik. Şimdi bankalar özelinde bu işlemin nasıl yapıldığına bir bakalım.
Ziraat Bankası EFT Limit Artırma
EFT limiti arttırma konusunda Ziraat Bankası’na baktığımızda bankanın kendi politikalarını işlem yoğunluğuna göre düzenlediğini ve bu çerçevede hareket ettiğini görmekteyiz.
Ziraat Bankası devlet bankası olarak ülkemizde en yüksek işlem hacmine sahip olan bankadır. Güncel EFT limitleri 250.000 TL olarak belirlenmiş olan Ziraat Bankası’nda işlem limitlerinde değişiklik yapabilmek mümkündür. Bu işlem için mobil internet bankacılığı, telefon bankacılığı veya bizzat şubelerden işlem yapabilirsiniz.
EFT Limit Arttırma Vakıfbank
Ülkemizin büyük kamu bankalarından olan Vakıfbank EFT konusunda belirli işlem limitlerine sahiptir. Aynı Ziraat Bankası gibi Vakıfbank ‘da EFT limiti olarak 300.000 TL ile işlemleri sınırlandırmıştır. EFT limiti yükseltmek konusunda bizzat şubeye giderek veya telefon bankacılığı üzerinden işlem yapabilirsiniz.
EFT Limiti Yükseltme TEB
TEB üzerinde işlem yapan müşteriler EFT limitlerini kolayca ayarlayabilme imkanına sahiptirler. TEB EFT limiti yükseltme işlemi internet bankacılığı üzerinden, mobil bankacılık ile, çağrı merkezinden veya şubeye giderek işlem yapabilmek mümkündür. İnternet üzerinden EFT limiti düzenlemek için internet bankacılığı veya mobil uygulama üzerinden “Ayarlar > Güvenlik Ayarları > Günlük İşlem Limitleri” bölümlerine girerek kolayca EFT limitinizde düzenlemenizi yapabilirsiniz.
Akbank EFT Limiti Yükseltme
EFT limiti arttırma Akbank internet bankacılığı veya mobil şube üzerinden kolayca yapabileceğiniz bir işlemdir. İşlemler günlük işlem limiti olarak geçtiğinden EFT yapacağınız zaman dilediğiniz şekilde ayarlama yapabilme imkanına sahipsiniz. Akbank mobil direkt veya internet sitesi haricinde telefon bankacılığı ve şubeler üzerinden de EFT limiti arttırma veya azaltma imkanınız bulunmaktadır.
EFT Hangi Saatlerde Yapılır?
T.C. Merkez Bankası sistemine göre EFT işlemi hafta içi saat 08:30 ile 17:30 saatleri arasında çalışmaktadır. Bu saatleri bankalar kendilerine göre uygulama serbestliğine sahiptirler. Uygulamaya baktığımızda, ülkemizde bankalarda genel olarak 09:00 – 17:00 saatleri arasında EFT işleminin yapıldığını görmekteyiz.
Tüm bankalarda olmamakla birlikte bazı bankalar geç EFT hizmeti FAST sunarak hizmet saatleri konusunda esneklik gösterebilmektedirler.
FAST Nedir? Hafta Sonu ve Resmi Tatillerde EFT
EFT sisteminin çalışma mantığına baktığımızda hafta içi mesai saatleri dışında, hafta sonu ve resmi tatillerde işlem yapılamamaktadır. EFT sistemi bankaların açık olduğu saatlerde açık olup hafta içi 09:00 – 17:00 saatleri arasında işlem yapılabilmektedir.
2021 yılı itibari ile bankaların kapalı olduğu zamanlarda da işlem yapabilmek ve insanların acil nakit transferini sağlayabilmesi için FAST sistemi devreye alınmıştır. FAST sistemi tüm hafta boyunca 7/24 olarak işlem yapılabilmesine imkan vermekle birlikle önemli bir dezavantaja sahiptir. Belirli bir limit dahilinde FAST gönderimi 2024 yılı için T.C. Merkez Bankası tarafından işlem başına maksimum 50000 TL olarak belirlenmiştir. FAST gönderim ücreti ise bankalara göre değişkenlik gösterebilmektedir.
EFT Kaç Dakikada Düşer?
EFT işlemi yapısı gereği oldukça hızlı bir işlem türüdür. Ama gönderim itibari ile bankaların yoğunluğuna göre sürede bazı farklılıklar gerçekleşebilmektedir. EFT’nin ortalama süresi ne kadar? diye baktığımızda EFT ile gönderilen para transferinin 5-15 dakika içerisinde tamamlandığını görmekteyiz. Yoğun bir iş saatine denk gelen EFT işlemleri genel olarak 30 dakika içerisinde tamamlanmaktadır.
Mesai saatleri dışında yapılan EFT işlemlerinde para transferi ilk iş günü hesaba düşmektedir. EFT ‘nin hesaba ulaşmaması gibi bir konu olursa gönderim bilgilerinizi dikkatlice kontrol etmenizi öneriyoruz. Karşı alıcı isminin hatalı yazılması veya IBAN numarası ile alıcı adının uyuşmamış durumunda para askıda kalabilir. Bu durumda genel olarak EFT tutarı 24-48 saat içerisinde hesabınıza otomatik olarak geri iade edilecektir. EFT gönderimini hatalı veya yanlış bir işlem yaptığınızı düşünüyorsanız “Yanlış Hesaba Para Gönderme Durumunda Ne Yapmalı” makalemize göz atabilirsiniz.
Önerilen Makale; KREDİ KARTINDAN HAVALE VEYA EFT YAPILIR MI? (4 FARKLI YÖNTEM)