EFT iptal işlemi tüketicilerin bankacılık işlemlerinde sıklıkla karşılarına çıkan problemlerden biridir. EFT nasıl iptal edilir konusunda arayış içerisindeyseniz hatalı bir işlem nedeni ile panik içerisinde olabilirsiniz. Bunun en önemli sebebi olarak günümüz para transferlerinin çok yoğun kullanımından kaynaklanmaktadır. EFT talimatlarında kimi zaman yapılan hatalı bilgi girişleri, dolandırıldığınızı anlama veya farklı nedenlerle EFT iptali ihtiyacı doğmakta ve kişiler bu durumda ne yapacaklarını bilememektedirler. Sonrasında yanlış gönderilen EFT nasıl iptal edilir?, EFT iptali nasıl olur? gibi arayışlar başlamaktadır.
Banka hesabınızdan farklı bir bankada hesabı bulunan birisine yaptığınız para transferi işlemine EFT denilmektedir. Para transferi sırasında bahsettiğimiz sorunlar ortaya çıktığında EFT nasıl iptal edilir konusu önem kazanmaktadır. Bu konuda bir kaç yöntem bulunmakta olup yazımızda bu konulara sizin değinecek ve EFT iptali nasıl yapılır konusuna ışık tutmaya çalışacağız. EFT iptali yapmak için ne yapmak gerekiyor, uygulayabileceğiniz yöntemlere şimdi göz atalım.
İçindekiler
EFT Nasıl İptal Edilir?
EFT iptal etmek için yapabileceğimiz işlemlere başlamadan önce para transferinin onaylanmamış olması gerektiğini bilmelisiniz. Bu durumda farklı prosedürler devreye girmektedir. Banka hesabınızdan farklı bir banka hesabına para transferi işlemine EFT denildiğini belirtmiştik. Aynı bankadaki farklı bir hesaba yapılan para transferlerine ise havale denilmektedir.
EFT işleminiz sırasında mutlaka EFT sorgu numaranızı (EFT referans numarası) kayıt almanız önemlidir. Bu numara EFT iptali için gerekli olacaktır. Öncelikle EFT iptali gerçekleştirebileceğiniz yöntemleri incelersek;
- İnternet bankacılığı üzerinden,
- Müşteri hizmetleri aracılığı ile
- Banka şubesi kanalı ile,
Bekleyen EFT iptalinizi yapabilirsiniz. Tabi ki şöyle bir durumda mevcut eğer ki IBAN numarası doğru, müşteri adını hatalı yazmışsanız bu işlem zaten banka tarafından kabul edilmeyecek ve para transferiniz gerçekleşmeyecektir. Bu durumda paranız hesabınıza genellikle 1 iş günü içerisinde geri dönecek olup her hangi bir işlem yapmanız gerekmemektedir. Bu konuda detaylı bilgiye Yanlış IBANA (Hesaba) Para Gönderme Durumunda Ne Yapmalı? makalemizden göz atabilirsiniz.
EFT iptali Nasıl Yapılır?
Yapmış olduğunuz EFT işleminin iptali için uygulayabileceğiniz yöntemleri yukarıdaki başlığımızda sıraladık. Şimdi konu detayına bakacak olursak;
İnternet üzerinden EFT iptali; İnternet bankacılığı yada mobil bankacılık uygulamanız üzerinden PARA TRANSFERLERİ menüsünde bekleyen emirlerinizi görme imkanına sahipsiniz. Daha onaylanmamış EFT emirlerinizi bu menü üzerinden iptal edebilirsiniz. Bu işlem seçeneği her bankada aktif olarak kullanıma açık olmayabilir.
Telefon bankacılığı (müşteri hizmetleri telefonu) ile EFT iptali; Bankanız müşteri hizmetleri telefon numarasını arayarak çağrı merkezi aracılığı ile bekleyen EFT işleminizin iptalini sağlayabilirsiniz.
Banka şubesinden EFT iptali; Saydığımız işlemlerden en yavaş ve yorucu olanı olan bankanız şubesine başvuruda bulunarak hesabınızda bekleyen EFT emirlerinizi listeleyebilir ve iptalini sağlayabilirsiniz.
EFT iptal işlemi için yapacağınız işlemlerde sizden bazı bilgiler istenebileceğini unutmamalısınız. Bu noktada EFT referans numarası, Kimlik bilgileriniz, Alıcı kimlik bilgileri, Gönderilen tutar gibi bilgiler sizden talep edilebilecektir.
Vermiş olduğumuz bu yöntemleri uygulayabilmek için EFT işleminin onaylanmamış yani karşı tarafın hesabına geçmemiş olması gerektiğini unutmamalısınız.
Karşı Tarafa Ulaşan EFT Nasıl İptal Edilir?
Yapmış olduğunuz EFT talimatı onaylanarak karşı tarafın hesabına geçmişse bu noktada prosedür değişmektedir. Para karşı taraf hesabına geçtiği için bu noktada yapmış olduğunuz EFT işleminin iptali mümkün değildir. Zaten normalde isim veya IBAN numarasının hatalı yazılması durumunda EFT talimatı gerçekleşmeyecek ve para hesabınıza iade olacaktır.
Karşı tarafa ulaşan EFT iptali için bankanıza başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Başvurunuz sonrası geçerli sebebiniz varsa para hesapta bloke edilecek bazı durumlarda adli sonuçları olacağından işlem oldukça uzayabilecektir. Siz yine de ortada hatalı bir işlem bulunduğunu düşünüyor ve EFT iptalini yapmak istiyorsanız bankanıza başvurmalısınız. Bu noktada bankalar arası bazı yazışmalar devreye girecek bankalar arası işlem yapmak gerekebilecektir. Eğer dolandırıcılık veya karşı tarafın EFT iadesine yanaşmaması gibi bir unsur varsa ayriyeten adli mercilere de başvuruda bulunmalısınız.
EFT İptali Sonrası Para İadesi
Konumuzda geçen EFT iptali nasıl yapılır içeriğimizde sizlere farklı yöntemlerle işleminizi nasıl gerçekleştirebileceğinizden bahsettik. Peki iptal ettiğiniz EFT sonrasında para iadeniz ne zaman gerçekleşecek? Normal şartlarda hatalı bilgi (kişi ad-soyad, IBAN numara, Şube kodu vs) sebebiyle EFT talimatınız otomatik olarak iptal edildiyse veya siz emir aşamasında EFT iptalini sağladıysanız 1 iş günü içerisinde paranızın iadesi sağlanacaktır.
Bu noktada eğer para karşı tarafın hesabına geçtiyse işlem süresi biraz uzayabilecek ama genellikle 1 haftalık süreç içerisinde tamamlanacaktır. Karşı taraf para iadesine yanaşmaz ise konu adli mercilere yansıyacağı için net bir zaman vermek pek olası görülmemektedir.
Önerilen makale; EFT Limiti Nasıl Yükseltilir? EFT Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey
Eft iptali nasıl yapılır konusunu sayenizde hızlıca çözebildim. Anlaşılır basit anlatımınız için teşekkürler
Eft iptal işlemi çözebilmenize yardımcı olabildiysek ne mutlu Aleyna hanım. İyi günler dileriz.