İş dünyasına adım atmak isteyen girişimciler için, finansman sağlamak başlangıç aşamasındaki en büyük zorluklardan biridir. Yeni iş yeri açma girişim kredisi bulmak oldukça karmaşık bir hal alabilmektedir. Halkbank, işyeri açmak isteyenlere yönelik sunduğu işyeri açma kredisi ve destek programları ile bu süreci kolaylaştırıyor. Yeni iş yeri açmak için girişimciler 6-12 ay arası geri ödemesiz 60 ay vadeli 650.000 TL ‘ye varan tutarlarda Halkbank girişimci kredilerinden yararlanma şansına sahipler.
İşte Halkbank’ın “Yeni Girişimcilere İşyeri Açma Kredisi” imkanları hakkında tüm bilmeniz gerekenleri size sunuyoruz:
Yeni Girişimcilere İşyeri Açma Kredi Paketleri
Yeni bir iş kurabilmek girişimci yeni işyeri açma kredisi paketleri ile hayal değil. Halkbank farklı deneyimlere ve farklı alanlarda iş fikirlerine sahip girişimcilere özel kredi seçenekleri sunmaktadır. Girişimci Kredileri ile üniversite mezunu genç girişimcilerden teknokentlerde faaliyet gösteren teknolojik girişimcilere kadar geniş bir yelpazede girişimciler desteklenmektedir. Bu doğrultuda herhangi bir faaliyeti ya da kendine ait iş yeri olmayıp edindiği tecrübelerle kendi işini kurmak isteyen kişiler, eğitimini aldığı iş kolunda kendi iş yerini açmak isteyen veya bir iş fikrine dayalı olarak faaliyet gösteren ve bu faaliyetlerini büyütmek isteyen tüm girişimciler girişimci kredi paketinden faydalanabilmektedir.
Halk Girişimci Kredisi
Bir iş fikrine dayalı olarak kendi işini kurmak isteyen/kurmuş olan, bu iş ile ilgili faaliyeti yürütme yeteneğine ve tecrübesine sahip olduğu kanaati edinilen girişimciler faydalanabilir. Halk Girişimci Kredisi’nden;
- En az ilkokul mezunu,
- 45 yaşını aşmamış olan girişimciler yararlanabilecektir.
- Girişimcinin gazi, şehit/gazi yakını veya engelli olması durumunda yaş şartı 55 olarak uygulanacaktır. (45 yaşını aşmış girişimcilerin başvuruları yalnızca standart başvuru süreci -şube kanalı- ile alınabilecektir.)
Örneğin; İmalat sektöründe uzun yıllardır çalışan satış görevlisinin kendi iş yerini kurması gibi.
Kredi Limiti: 250.000 TL*
Kredi Türü ve Vadesi: Taksitli işletme kredisi şeklinde azami 12 ay anapara ödemesiz dönem olmak üzere toplam azami 60 ay vade uygulanabilecektir.
Genç Girişimci Kredisi
Bu kredi paketi ile üniversitelerin yüksekokul veya fakültelerinden mezun, mezun olduğu bölümle ilgili herhangi bir iş tecrübesi bulunmayan ve bu alanda kendi işini kurmak isteyen veya kendi işini kurmuş olan 35 yaşını aşmamış girişimciler başvuruda bulabilmektedirler.
Örneğin; Ziraat fakültesini bitiren yeni mezun bir ziraat mühendisinin tarım bayisi, hukuk fakültesini bitiren yeni mezun bir avukatın hukuk bürosu, elektrik meslek yüksek okulu bölümü okuyan yeni mezun bir teknisyenin beyaz eşya servisi, anaokulu öğretmenliği mezununun anaokulu, mimarlık fakültesi mezununun mimarlık bürosu açmak istemesi gibi örnekler verebilriz.
Kredi Limiti: 350.000 TL
Kredi Türü ve Vadesi: Taksitli işletme kredisi şeklinde azami 12 ay anapara ödemesiz dönem olmak üzere toplam azami 60 ay vade uygulanabilecektir.
Cesur Girişimci Kredisi
Üniversitelerin yüksekokul veya fakültelerinden mezun, eğitimini aldığı ve en az 2 yıl deneyim kazandığı iş kolunda kendi iş yerini açmak isteyen veya kendi iş yerini açan 45 yaşını aşmamış girişimciler cesur girişimci kredisinden faydalanabilirler.
Örneğin; tıp doktorları, tahlil laboratuvarı kuracak biyologlar, etüt merkezi açacak öğretmenler, diş doktorları, veterinerler, avukatlari teknik servis çalışanları gibi.
Kredi Limiti: 400.000 TL
Kredi Türü ve Vadesi: Taksitli işletme kredisi şeklinde azami 12 ay anapara ödemesiz dönem olmak üzere toplam azami 60 ay vade uygulanabilecektir.
Tekno Girişimci Destek Kredisi
Devlet desteğini arkasında bulunduran Halkbank, teknolojik girişimcilik konusunda Bilişim ve Yazılım sektörüne yüksek meblağlarda girişimcilik kredisi sunmaktadır. Tekno Girişimci Destek Kredisi yeni ve hali hazırda faaliyet gösteren girişimcilere mal ve hizmet alımı, maaş ödemesi, kira ödemesi başta olmak üzere işletme giderlerinin, ofis malzemesi/ekipman, yazılım/donanım ve program alımlarına destek sağlanmaktadır.
Tekno Girişimci Destek Kredisi’nden aşağıdaki üç kriterden en az birine uyan ve kendi işini kurmak isteyen veya kurmuş olan girişimciler faydalanabilecektir.
- Bilişim ve Yazılım sektöründe faaliyet gösteren veya bu sektörde faaliyet göstermek üzere kurulan firmalar,
- TÜBİTAK, KOSGEB veya Bakanlık gibi kamu kurum ve kuruluşlarının teknoloji odaklı hibe/destek programlarından yararlanmaya hak kazanmış girişimciler veya
- Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde (Teknokent/Teknopark vb.) faaliyet gösteren girişimciler.
Örneğin; yazılım, donanım geliştirme, mobil teknolojileri ve uygulamalarının geliştirilmesi gibi özellikle teknolojik ürün/uygulama fikirlerini faaliyete geçirmek isteyen girişimciler gibi.
Kredi Limiti: 500.000 TL
Kredi Türü ve Vadesi:Taksitli işletme kredisi şeklinde azami 6 ay anapara ödemesiz dönem olmak üzere toplam azami 60 ay vade uygulanabilecektir.
KOSGEB Uzman Girişimci Kredisi
Halkbank ile KOSGEB arasından imzalanan “KOSGEB Uzman Girişimci Kredisi” anlaşması sayesinde Girişimci Firmalara ve Kadın Kooperatiflerine finansman desteği için kredi sağlanması hedeflenmektedir. Krediye ulaşmak için KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve aktif, KOBİ Beyannamesi güncel ve onaylı, KOSGEB desteklerinden yasaklı olmayan işletme olması gerekmektedir.
- Girişimci Firmalar: KOSGEB desteği ile işini kurmuş ve “İleri Girişimci Destek Programı Faaliyet Konuları Tablosu”nda yer alan sektörlerde faaliyet gösteren girişimciler kastedilmektedir.
- Kadın Kooperatifleri: Asgari 7 gerçek kişi ve/veya kamu veya özel hukuk tüzel kişi ortak ile kurulan, ortaklarının en az %50’si kadın olan, Ticaret Sicile tescil edilerek tüzel kişilik kazanan, kuruluş, işleyiş ve denetim işlemlerine ait hizmetleri T.C. Ticaret Bakanlığı’nca gerçekleştirilen ve “İleri Girişimci Destek Programı Faaliyet Konuları Tablosu”nda yer alan sektörlerde faaliyet gösteren kooperatifler.
Kredi kapsamında girişimcilere, KOSGEB tarafından sağlanacak 3 puan faiz desteği ile kredi imkanı sunulmaktadır.
Kredi Limiti: 300.000 TL
Kredi Türü ve Vadesi:Taksitli işletme kredisi şeklinde azami 6 ay anapara ödemesiz dönem olmak üzere toplam azami 36 ay vade uygulanabilecektir.
Usta Girişimci Kredisi
Girişimci kredileri kapsamında her hangi bir yüksekokul veya üniversite mezunu olmayan kişilerede girişimcilik kredi verilmektedir. Bu kapsamda mesleki kuruluşlardan almış olduğu eğitim sertifikası/belgesi bulunan ve ilgili iş kolunda deneyim sahibi olan ve kendi iş yerini açmak isteyen veya kendi iş yerini açan girişimciler Usta Girişimci Kredisinden faydalanabilmektedir;
- En az ilkokul mezunu olan,
- Kurmayı düşündüğü iş kolu ile ilgili bilgi, beceriye sahip olduğunu gösteren mesleki oda ve kuruluşlardan alınmış Mesleki Yeterlilik Belgesi, Ustalık Belgesi veya özel/kamu kuruluşlarından (İŞKUR, KOSGEB, Halk Eğitim Merkezleri, Belediye vb.) alınmış Ustalık/Uzmanlık Eğitim Sertifikasını belgeleyen,
- İş konusunda faaliyet gösteren iş yerlerinde en az 3 yıl çalıştığını gösteren belgeye sahip olan,
- 45 yaşını aşmamış olan girişimciler yararlanabilecektir.
Örneğin; Tamirci yanında çalışarak işinde deneyim kazanmış ve kendi iş yerini açmak isteyen girişimciler, terzi atölyesinde deneyim kazanıp kendi konfeksiyon atölyesini açmak isteyen girişimciler vb. gibi
Kredi Limiti: 300.000 TL
Kredi Türü ve Vadesi:Taksitli işletme kredisi şeklinde azami 12 ay anapara ödemesiz dönem olmak üzere toplam azami 60 ay vade uygulanabilecektir.
Esnaf Girişimci Kredileri
Halkbank tarafından girişimci esnaf ve sanatkârlara, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle veya doğrudan kullandırım şeklinde Hazine ve Maliye Bakanlığı %100 faiz destekli (sıfır faizli) olarak sunulmaktadır.
- KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlamış ve 35 yaşını doldurmamış girişimci esnaflara, KOSGEB tarafından onaylanan projelerini Bankamıza sunmaları durumunda azami 300.000 TL ve 5 yıla kadar vadeli Genç Girişimci Kredisi, imkânı sunulmaktadır.
- 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında, kredi başvuru tarihi itibarı ile en az 1 yıllık ustalık belgesine sahip olan ve ustalık belgesiyle ilgili meslek kolunda, son 1 yıl içinde kendi adına işletme kurduğunu belgeleyen esnaf girişimcilere azami 650.000 TL ve 5 yıla kadar vadeli Usta Girişimci Kredisi,imkânı sunulmaktadır.
Esnaf girişimci kredi paketi Hazine ve Maliye Bakanlığı %100 faiz destekli (Sıfır Faizli) olarak sunulmaktadır.
Kadın Girişimci Kredisi
Bir devlet bankası olan Halkbank kadınlara pozitif ayrımcılık olması amacıyla yeni bir kredi destek programı oluşturmuştur. Güçlü Türkiye’nin Güçlü Kadınları için “Önce Halk, Sonra Bankayız” sloganını kullanan Halkbank, ilk defa iş kuracak ya da işini kurmuş Kadın Girişimcilerimizin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması, cesaretlendirilmesi ve teşvik edilmesi amacıyla “Kadın Girişimci Kredi” paketini hayata geçirmiştir
Kadın Girişimci Kredi Özellikleri
- Azami kredi limiti, işini kurmuş kadın girişimciler için 300.000 TL, yeni iş kuran ve işletme yaşı 6 ayı geçmeyen kadın girişimciler için 200 bin TL’dir.
- Kredi vadesi, azami 6 ay anapara ödemesiz dönem olmak üzere azami 36 aydır.
- Kredi, taksitli işletme kredisi olarak kullandırılacaktır.
- Ödemesiz dönem faizleri aylık ve 3 ayda bir tahsil edilecektir.
- Kredi vadesi boyunca Kadın Girişimcilerden havale ve EFT işlemlerinden ücret alınmayacaktır.
Kimler Faydalanabilir?
- Gerçek kişi şahıs işletmesi veya hisseleri toplamının en az %50’si başvuru tarihi itibarıyla kadınlara ait olan işletmeler.
- İş planında gösterilen projeyi gerçekleştirebilecek yürütme ve organizasyon yeteneğine sahip kadınlar.
- Sahibi/ortağı olduğu işletmenin yönetimine ve faaliyetine aktif olarak katılan kadınlar.
Girişimcilere özel bu kredi ve destek programları, iş dünyasına adım atmak isteyenleri cesaretlendirirken aynı zamanda sürdürülebilir büyüme için gerekli finansmanı sağlama konusunda önemli bir adım olarak karşıkıza çıkmaktadır. Halkbank’ın bu kredilerle ilgili güncel şartları için resmi web sitesini ziyaret ederek detaylı bilgi ve online başvuru adımlarına da kolayca ulaşabilirsiniz.
Yine de girişiminizi farklı yöntemler ile geliştirmek ve yatırımcılar aracılığı ile de büyüyebilme imkanına sahipsiniz. Nasıl yatırımcı bulacağınızı ve fon oluşturacağınızı Kitle Fonlaması Nedir? Girişimin Fonla Büyüsün! konumuzdan tüm detayları ile inceleyebilirsiniz.