KOSGEB girişimcilik desteği için girişimciler ve küçük işletme sahipleri başvuruda bulabilirler. İşlerini genişletmek ve rekabet avantajı elde etmek bir iş için her zaman öncelikli bir hedeftir. KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), Türkiye’deki işletmelere çeşitli destekler sunan önemli bir kuruluştur. Ancak, bu desteklerden faydalanabilmek için ilk adım, işletmenizi KOSGEB kaydına tabi tutmaktır. Bu makalede, adım adım KOSGEB kaydı nasıl yapılır, hangi belgelerin gerekli olduğu ve işletmenizin bu kayıttan nasıl en iyi şekilde yararlanabileceği konularını ele alacağız.
KOSGEB kaydını gerçekleştirmemiş işletmeler KOSGEB tarafından verilen hibe ve teşviklerden faydalanamamaktadırlar. Bu nedenle ilk olarak işe kayıt olma basamağından başlıyoruz. Girişimciliği Destekleme Programı ve KOSGEB kaydı nasıl yapılır, yazımızda veri tabanı kaydının nasıl gerçekleştiğini tüm detayları ile aktaracağız. Sizler de kendi işinizin patronu olmak, finansal özgürlüğe doğru yeni bir adım atmak için yazımızı okumaya devam edin…Destek ve hibe gibi teşviklerden yararlanmak için KOSGEB kaydı nasıl yapılır? İşte işletmenizi büyütmenin kapılarını aralayan bu önemli sürecin ayrıntıları.
İçindekiler
KOSGEB Girişimcilik Desteği İçin Başvuru Şartları
KOSGEB küçük işletmelere ve yeni girişimlere birbirinden farklı girişimcilik destekleri sağlamaktadır. Bu destek ve hibeler kapsamında 75.000 TL ile 400.000 TL ‘ye kadar tamamı hibe olarak geri ödemesiz para alınabilmektedir. Bu desteğin en önemli yanı HİBE olması ve kesinlikle işletmeniz için alacağınız desteğin geri ödemesinin olmamasıdır. Böylesine büyük bir fırsattan yararlanmamak, şartları uyan işletmeler için elbette hanelerine zarar olarak yansıyacaktır.
KOSGEB girişimcilik desteğinden faydalanmak, KOSGEB anlaşmalı bankalardan ticari kredi olarak çok avantajlı krediler kullanabilmek amacıyla; sizin de var olan işletmenizin 24 ay süre ile sürecek KOSGEB veri tabanı kaydını yaptırmanız gerekmektedir. Açılacak olan “yeni iş yerleri” de bu imkanlardan KOSGEB veri tabanına kayıt olarak rahatça fayda sağlayabilirler. Buradaki tek fark yeni girişimlerde öncelikli olarak bir eğitim programının olmasıdır. Yazımızın devamında bu konuya da değineceğiz.
İşletmelerin ve yeni girişimlerin KOSGEB veri tabanına kayıt olabilmesi için gerekli olan;
- KOSGEB kobi beyannamesi
- Kobi bilgi dokümanı evrağı
- İşletmenin bağlı bulunduğu sektör Oda Faaliyet Belgesi
- Esnaf ve Ticaret Sicil Gazetesi ve
İşletmenizin imza sirküleri, beyannamesi belgelerinin bulundukları KOSGEB il veya ilçe müdürlüklerine teslim edilmesi gerekmektedir.
KOSGEB Kobi Veri Tabanı Kaydı Nasıl Olur?
İşletmeler ve girişimciler için KOSGEB kobi kaydını yapmalarının, girişimcilik desteğinden faydalanabilmeleri için gerekli olduğunu yazımızda paylaşmıştık. Şimdi KOSGEB Kobi kaydı nasıl yapılır konusuna adım adım bakabiliriz.
KOSGEB veri tabanına kaydı yapılacak şirket, işletme, kuruluş veya girişimciler KOSGEB internet sitesi aracılığı ile www.kosgeb.gov.tr resmi internet adresinden E-KOBİ işlem merkezi alanındaki KOSGEB İLK KAYIT linkinden işletme kaydını yapmalıdır. Burada çıkacak KOBİ KAYIT Formunu dikkatlice doğru olarak doldurarak istenilen işlemleri takip edip kayıtlarını tamamlayabilirler.
Kosgeb Veritabanı Kaydı Nasıl Yapılır?
- www.kosgeb.gov.tr adresinden e-Hizmetler sayfasına giriş yapılmalıdır.
2. Karşımıza gelen ekranda yeni kayıt için işaretli sekme seçilmelidir.
3. Ardından gelen ekranda işletme kaydı için işaretli alan seçilmelidir.
4. İşletme kaydı için aşağıdaki ekranda gelen ‘İşletme Kayıt’ alanında Vergi/T.C. Kimlik No ve İşe Başlama tarihi alanını doldurduktan sonra ‘Giriş’ butonuna tıklayınız.
5. Karşımıza gelen işletme bilgileri ekranından bilgilerinizin kontrolünü ve düzeltmelerini yapınız.
6. Son adımda iletişim bilgilerinizi kontrol ettikten sonra, ‘KOSGEB Müdürlüğünüzü Seçiniz’ kısmından bağlı olmak istediğiniz birimi seçip “Kaydet” butonuna tıklayarak kayıt işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Adım Adım Kayıt İşleminde Dikkat Edilmesi Gerekli Noktalar
- İşletme kaydını yapan işletmeler bu işlemden sonra belirledikleri Kullanıcı Adı ve Şifresi ‘ni alarak işlemlerini tamamlayacaklardır. Kullanıcı adı ve şifresi muhakkak not alınarak daha sonra kullanılmak üzere unutulmaması önemlidir. KOSGEB internet sitesine kayıt ücretsiz olup kayıt esnasında sizden herhangi bir belge talep edilmemektedir.
- Destek ve Hibelerden faydalanabilmek için, internet sitesinden veri tabanına kayıt olunup, daha sonra KOBİ Beyannamesi ve Bilgi Dokümanının çıktılarının alınması ve bu evraklarda istenilmiş olup bilgilerin doldurulması gerekmektedir.
- KOSGEB Kaydı yapılacak işletmelerde yaptığınız veri tabanı kaydı ve doldurduğunuz Kobi beyannamesi, işletmenizin KOBİ niteliğini taşıyıp taşımadığının değerlendirilmesi içindir.
- KOSGEB kaydı yapılacak işletmelerin internet kaydı sonrası istenilen belgeleri sistemde belirtilen süre içerisinde hazırlayarak bölgelerindeki KOSGEB il, ilçe veya OSB (organize sanayi bölgesi) müdürlüklerine teslim etmeleri gerekmektedir.
- İşletmelerin KOSGEB ‘e beyannameleri doğrultusunda verdikleri bilgilerde yanlışlıklar olmasından doğacak tüm hukuki ve mali sorumluluklar kendilerine ait olup, bu işletmelerin KOSGEB veri tabanından çıkarılması da KOSGEB başkanlığı tarafından verilen karar doğrultusunda yapılmaktadır.
KOSGEB Kaydı Nasıl Yapılır konusunda sizlere kayıt işlemi sırasında dikkat etmeniz gereken hususları paylaştık. Bu konuda yardıma ihtiyaç duyarsanız 444 1 567 nolu KOSGEB çağrı merkezini arayarak kayıt işlemi için teknik destek talebinde bulunabilirsiniz.

Girişimciliği Geliştirme Destek Programı Nedir? (Yeni Girişimler)
Girişimciliği Geliştirme Destek Programı amacı, sıfırdan yeni iş kurma ve yeni kurulacak olan işletmelerin iş yeri faaliyetlerini sürdürebilme becerilerinin kazandırılması, yeni oluşturulan iş planlarının incelenerek, başarılı olacak olanların desteklenmesi yanında yeni kurulan işletmelerin ilk aylardaki zorluklara karşı çabalarında onlara destek olmak, işletmeler ile iş birliği ve dayanışmayı arttırarak yeni işletmelerin kurulmasının sağlanması yanı sıra bu işletmelerin sürdürülebilirliğinin de öğretilmesini amaçlamaktadır.
Bu kapsamda KOSGEB tarafından verilecek tutarlar;
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi
Yeni Girişimciliği Geliştirme Programına kayıt olan kişiler her iki girişim türü için de (Geleneksel ve İleri Girişimcilik seçeneklerinden hangisi için başvuru yapacaksanız) 32 saat sürecek olan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi ‘ne katılmaları gereklidir. Uygulamalı girişimcilik eğitimleri uzaktan eğitim olarak da online şekilde alınabilmektedir. Bu verilen kursların her hangi bir ücreti bulunmamaktadır. Eğitim katılımı destek alınması için zorunludur.
Eğer sizin de bir iş fikriniz mevcutsa ve bu işi kurabilmek için gerekli maddi durumda olmayabilirsiniz. KOSGEB ‘in sizler için sağladığı Girişimciliği Geliştirme Destek Programına kayıt olmanızı öneriyoruz. Bu program sayesinde iş planınızı hazırlamayı öğrenerek, projenizi KOSGEB ‘e sunacak ve geri ödemesiz desteklerden faydalanabileceksiniz. İşletmesini açabileceğiniz sektörler ve bunun listesini buradan sorgulayabilirsiniz.
Siz de destekleme paketleri sayesinde Yazılım, İmalat, Konaklama, Hizmet gibi bir birinden farklı sektörlerde istediğiniz işletmenizi açarak, kendi işinizin patronu olma şansını yakalayabilir ve yeni girişimcilik desteğinden faydalanabilirsiniz. Sağlıcakla kalın!
Bonus konunumuz
Girişimin İçin Fon Topla
Evet yanlış duymadınız çok iyi bir iş fikriniz var ama sermayeniz yok. Bu iş fikrini hayata geçirmek içinde sermayeye ihtiyacınız var. Ozaman sizin için bu konu çok önemli. Girişiminizi fon toplama platformları üzerinden tanıtarak kendinize binlerce yatırımcı bulabilmeniz mümkün. Hemen bu konuyu okuyun. Kitle Fonlaması Nedir? Girişimin Fonla Büyüsün!