Köye Dönüş Desteği kapsamında; Devlet, tarımı geliştirme ve hayvancılığı destekleyip kırsal yaşamı kalkındırmak amacıyla Köye Dönüş Hibesi adıyla yeni bir hibe imkanı oluşturmuştur. 2022 yılında da devam eden destekten şehirde yaşarken köye geri dönmek isteyen kişiler yararlabilecektir. Kırsaldan büyük kentlere göç ederek, yaşadığı şehre uyum sağlayamayanlar, geçim sıkıntısı çekerek kırsala geri dönmek isteyenler için teşvik imkanı sunan bu model de, kırsala dönmek isteyen vatandaşlar için cazip bir fırsat olarak görülmektedir.
Köye Dönüş Projesi adı verilen proje ile köye dönüş hibesi sağlanmaktadır. Köye kesin dönüş yapmayı planlayan, üretici ve çiftçiler için teşvik amaçlı hibe desteği sağlanmaktadır. Yaklaşık olarak 15.000-20.000 hanenin faydalanması düşünülen proje, kırsal üretim ve kırsal sürdürülebilir kalkınmayı amaçlamaktadır.
Köye dönüş hibesi ile genç çiftçilerin ve hayvancılıkla ilgilenenlerin ekonomiye ek katkı sunmaları amacıyla 250.000 TL hibe desteği sağlanarak desteklenmektedirler.
İçindekiler
Köye Dönüş Devlet Desteği
Köye dönüşe hibe verilmesi mantığıyla çıkılan bu projede, kentlerde yaşanılan iş gücü eksikliği ve ekonomik zorluklardan kaynaklı birçok gencimiz iş bulamamaktan şikayetçi olmaktadır. Devlet tarafından geliştirilen köye dönüş hibesi kapsamında köye dönüş destekleri ile bu durumun ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.
Köye kesin dönüş yapmayı düşünenlere maddi hibe desteği sağlanan projede kırsal kalkınma hedeflenmektedir. Günümüzde üretimin ve kalkınmanın önündeki en büyük problemin finansal sıkıntılar olduğu bilinen bir durumdur.
Devlet de bu konuda bir adım atarak hibe destekli projeler ile üreticinin yükünü hafifletmek ve kırsal kalkınmaya ön ayak olabilmek için önemli bir adım atarak yeni kırsal girişimciliğe ön ayak olmak istemektedir.
Köye dönüş projesi kapsamında vatandaşlara 30 bin TL hibe desteği verilecektir. Bunların yanında hayvancılıkta da yardım yapılacak alanlar şu şekildedir;
- Büyükbaş hayvancılık sektörü
- Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği
- Kanatlı kümes hayvanı yetiştiriciliği
- İpekböceği yetiştiriciliği
Tarımsal alanda yapılacak hibe ve yardım alanları;
- Fide
- Fidan
- İç ve dış mekan süs bitkisi yetiştiriciliği
- Kültür mantarı üretimi
- Kontrollü örtü altı yetiştiriciliği
- Meyve bahçesi tesisi yetiştiriciliği
Köye Dönüş Desteği Kimlere Verilir?
Köye Dönüş Hibesi tarım ve hayvancılık ile uğraşacaklara ve hali hazırda genç çiftçiler için;
- Küçükbaş ve büyükbaş hayvan alımı için,
- Tavuk çiftliği ve diğer kanatlı hayvan yetiştiriciliği yapmak için,
- Kapalı meyve bahçeleri ile yenilikçi üretim yapmak isteyenler için,
- Her türlü bahçe süs bitkisi ve fidan yetiştiriciliği amacıyla,
- Kültür mantarı yetiştiriciliği için,
- Tıbbi ve aromatik bitki üretimini desteklemek için ve
- Sera ile tarımsal üretim yapacaklara Köylere Dönüş hibeleri verilmesi amaçlanmıştır.
Proje kapsamında hayvancılık faaliyetleriyle uğraşacak olan vatandaşlara 40 koyun ve 300 koyun hibe edilecektir.
Köye Dönüş Desteğinden Yararlanmak İçin Neler Gerekli?
Köye Dönüş Hibesinden faydalanabilmek için en önemli özellik yapılacak işin projelendirilmiş olmasıdır. Devlet eski kara düzendeki gibi para dağıtımı yapmamakta, desteğin en doğru kişilere ulaşması amacıyla bu işi yapacak kişilerin, yapacakları işi profesyonellikle yönetilmesini ve amaçlarını ortaya çıkarmasını istemektedir.
Bakanlığın köye dönüş hibesi adı altında sağladığı köye dönüş desteği, projenin sürdürülebilir ve üretimi arttırıcı özelliklere sahip olmasını yani bir plan dahilinde proje ile yapılmasını istemektedir.
Köye dönüş desteği için Çiftçi Kayıt Sistemi üzerinden kayıt sağlanarak işlem yapılması gerekmektedir. ÇKS üzerinden kayıt yapmayan kişiler köye dönüş hibe desteğinden faydalanamazlar.
Köyüne Dönüş Hibesi için gereken hususlar şöyledir;
- T.C. vatandaşı olmalıdır,
- Başvuru sahibinin herhangi bir iş yerinde çalışmıyor olması gerekmektedir,
- Kişinin güncel düzenli SGK gelir kaydı olmamalıdır,
- Başvuru sahibi 18-41 yaş aralığında olmalıdır.
- Esnaf veya zanatkar odalarında kaydı olmaması yani herhangi bir vergi mükellefiyeti bulunmamalıdır,
- Köye Dönüş Projesi kapsamında veya diğer Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ‘nın sağladığı aktif hibe destek programlarından başvuru sahibinin hali hazırda yararlanmaması gerekmektedir,
- Başvuru sahibinin herhangi bir örgün eğitim programına kayıtlı olmaması gerekmektedir. Bu madde açık öğretim veya uzaktan eğitim alan kişileri kapsamamaktadır.
Kırsala Köye Dönüş Desteği İçin Gereken Evraklar Nelerdir?
- Başvuru sahibinin T.C. kimlik belgesinin fotokopisi (1 adet),
- Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ‘dan alınacak herhangi bir iş yerinden çalışmadığına dair belge, istenilen belge e-devlet üzerinden temin edilebilmektedir.
- Başvuru sahibinin projesini gerçekleştireceği arazinin tapusu veya arazi sahibi değil ise taraflar arasında yapılan kira sözleşmesi,
- Başvuru sahibinin en son mezun olduğu okula ait diploma veya okuryazarlık belgesi (okuma-yazma bilmeyen kişiler bu destekten yararlanamaz),
- Başvuru sahibinin güncel ikametgah belgesi.
Köye Dönüş Desteği İçin Nereye Başvuru Yapılmalı?
Köye Dönüş Desteği kapsamında verilen 250.000 TL ’lik hibe desteği almak için öncelikle yukarıda belirtmiş olduğumuz evrakların tamamlanması gerekmektedir.
Köye dönüş hibesi proje desteklerinden faydalanmak için gerekli prosedürleri yerine getirerek bağlı oldukları il veya ilçe Tarım Orman Müdürlüğü ’ne gerekli evraklar ile başvuru yapabilirler. Şehirde yaşayan ve köye geri dönmek isteyen kişilerin yararlanabileceği bu projeye Belediye Başkanlıklarına gidilerek başvuru yapılabilir.
Genç Çiftçi Projesi ile Köye Dönüş Hibesi Aynı Şeyler Midir?
Genç Çiftçi Projesi aynı Köyüne Dönüş Desteği gibi başyan tarımsal kalkınma desteklerinden biridir. Gençlere höye dönüş hibesi altında da 250.000 TL hibenin tarım ve hayvancılıkla ilgili üreticilik yapacaklara verilmesine dair Bakanlık tarafından Başvurularınızı Bakanlık İl ve İlçe Müdürlükleri üzerinden yapabilirsiniz.
Genç çiftçi projesi yerine Bakanlık tarafından yeni destek olarak açıklanan Köye dönüş desteğinden gerekli şartları sağlayarak faydalanabilirsiniz.
Kentler de yeni bir fırsat veya girişimcilik sağlamak istiyorsanız ise sizin için hazırladığımız KOSGEB yeni girişimcilik desteklerini anlattığımız aşağıdaki makalemize göz atabilirsiniz. Sağlıcakla kalın
KOSGEB Kaydı Nasıl Yapılır? (3 Adımda Yeni Girişimcilik Desteği)