Banka Kara Liste Nedir? Kara Listeden Nasıl Çıkılır? (3 Farklı Yöntem)

Günümüzde banka kara liste nedir kara listeden nasıl çıkılır konusu için öncelikle bazı kavramlar hakkında bilgi sahibi olmamız gerekmektedir. Kara listeden nasıl çıkılır? adımından hemen önce banka kara liste nedir? öncelikle buna bakalım.

Tüketicilerin haklarında açılan yasal takip nedeniyle girdikleri, asıl olarak Merkez Bankası tarafından tutulan bir kayıt sistemi bulunmaktadır. Bu sisteme halk ağzıyla kara liste denilmektedir. Tüketiciler için de kırmızı kalem yedim mi sorusu banka veya finans kuruluşlarına olan kredi borçlarını ödeyememeleri durumlarında oluşmaktadır. Bazı zamanlar ise tüketiciler durumlarını öğrenmek için banka kara liste sorgulama işlemini merak etmektedir. Kara listeden nasıl çıkılacağı konusunda kişilere göre bazı belirsizlikler de bulunmaktadır.

Tüketiciler kara listeye girmeleri halinde yeni kredi işlemleri vb. konularda banka ve finans kuruluşları ile sıkıntı yaşamaktadırlar. Kara liste olarak adlandırılan bu durum asıl olarak sicil durumunuzu ortaya koymaktadır. Bankalara yapmış olduğunuz her türlü ödeme işlemi sürekli olarak sistem tarafından takip edilmektedir. Kredilerin, kredi kartlarının, KMH hesaplarının geri ödemelerinde sorun yaşamak, uzun süre ödeme yapmamak sicil durumunuzu etkiler. Bu bahsi geçen ürünler üzerinde 3 ay boyunca ödeme yapılmaz ise borcunuz avukatlık duruma gelecektir. Tam da bu noktadan sonra artık kara listede olup olmadığınızı merak etmeye başlayabilirsiniz.

Banka sicil durumunuzu findeks.com üzerinden rahatlıkla görüntüleyebilirsiniz. Bunun yanında ödemelerinizi görüntüleyebilirsiniz. Findeks üzerinden yasal takipte bulunan tüm borçlarınızı da görüntüleme imkanına sahipsiniz. Yazımızın kalanında tüm detayları ile kara listeyi, kara liste sorgulama konusunu ve kara listeden nasıl çıkılır başlıklarını sizlere aktaracağız.

 

Banka Kara Liste Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tüketicilerin banka kara liste sorgulaması için findeks harici alternatifleri de bulunmaktadır. Bankalardan kullanmış olduğunuz kredileriniz olduğunda ödemelerinizin Merkez Bankası tarafından kayıt altına alındığından bahsettik. Kredi Kayıt Bürosu altındaki bu bilgilerinizi şimdi anlatacağımız kara liste sorgulama işlemi ile detaylıca öğrenebilirsiniz.

Banka ödemelerinize ilişkin borçlarınız bir gün dahi gecikmeye düştüğünde kredi notunuz bu durumdan etkilenebilmektedir. Bu borçlara kredi ve kart ödemeleriniz de dahildir. Böylesi bir senaryo ile karşı karşıya kalmamak için ödemelerinizi gününde yapmanız gerekmektedir.

Ekonomik olarak sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz. Ödemelerinizde bu nedenle bir problem de yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda da durumunuzu derhal bankaya bildirmeniz önemlidir. Banka kredi veya kart borcunuzu böylelikle yapılandırabilirsiniz. Yapılandırma ile borçlarınızı yeni bütçenize göre taksitlendirerek, banka ile sıkıntıya düşmeden önce kolayca ayarlayabilirsiniz.

Bahsettiğimiz gibi tüm kredili ürünleriniz Merkez Bankası tarafından kayıt altına alınmaktadır. Ödemeleriniz de bu doğrultuda Merkez Bankası bünyesindeki Kredi Kayıt Bürosu ile paylaşılmaktadır. Hiç çalışmamış olduğunuz bir banka bile sorgulama sistemi sayesinde kimlik numaranız aracılığıyla tüm bilgilerinize ulaşabilir. Böylelikle bir bankada yer alan gecikme ve borç yüzünden oluşan yasal takip tüm banka ilişkilerinizi etkileyebilmektedir.

Bankalar nezdindeki sicil durumunuzu öğrenmek için  Kredi Notu Hesaplama konumuzu okuyarak kredi puanı hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Kısaca özetlememiz gerekir ise kara liste kredi notunuzu;

  • Findeks aracılığı ile,
  • E-devlet üzerinden sorgulama yaparak,
  • Bankalar aracılığı ile

öğrenme imkanına sahipsiniz. Kredi notunun düşük olması kara listede olduğunuz anlamını taşımamaktadır. Bu verileri doğru analiz ederek yorumlayabilmeliyiz. Şimdi buna bakalım…

 

Kara Listede Miyim Nasıl Öğrenebilirim?

Merkez bankası kara liste sorgulama nasıl yapılır sorusunun en iyi cevabı Kredi Kayıt Bürosudur. Bankaların kara liste uygulaması içerisinde yer alıp almadığınızı öğrenmenin bir kaç yolu olduğunu biraz önce sizlere anlattık. Pekala Kredi Kayıt Bürosu Findeks üzerinden yapmış olduğunuz bir sorgulamayı nasıl yorumlayabiliriz?

Eğer ki sicil durumunuzu öğrenmek istiyorsanız öncelikle Findeks aracılığı ile notlu risk raporu talebinde bulunmalısınız.

Findeks Notlu Risk Raporu Ücreti 10 TL ‘dir.

Bu raporda bankalarda bulunan bir gecikme veya yasal takip işleminiz bulunuyor ise size “X adet finansal uyarınız var” ibareli uyarı bildirimi gelecektir. Gelen bildirim üzerine tıklayarak kırmızı kalem yemenize neden olan finansal sebepleri ve ürünleri listeye bilirsiniz.

Çalışmış olduğunuz bankalarda bulunan kredili ürün sayınız, toplam limitiniz ve borç oranınız gibi bir çok bilgiyi de yine bu ekrandan görebilmeniz mümkündür. Her hangi bir banka üzerinde gecikmede olan kredi veya kredi kartlarınızdan birini seçebilirsiniz. Bu sayede ilk kullanım tarihinden itibaren tüm işlemlerinize ulaşabilmeniz mümkündür. Bu çerçevede zamanında yapılan ödeme bilgileri yeşil, gecikmeye düşmüş veya ödenmemiş borçlarınız kırmızı olarak görüntülenecektir.

Finansal bir kuruluşta 3 aydan daha uzun süre ödenmemiş bir kredili ürününüz mevcutsa bakmanız gereken asıl yer kredi puanınızdır. Kredi notunuz ciddi oranda düşükse tabii ki bir problem olduğu varsayımına ulaşabiliriz. Kredi puanınız da yüksek bir düşüş gözlemleniyor ise risk ekranından yasal takip sorgulaması yapabilirsiniz. Bu noktada yasal takibe giren borcunuz var ise kara listeye girmiş olduğunuzu kolayca anlayabilirsiniz.

T.C. Kimlik No ile Banka Kara Liste Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Findeks üzerinden ücret ödeyerek sorgulama yapmak istemiyorsanız alternatifleriniz mevcut durumdadır.

T.C.kimlik numaranız ile e-devlet üzerinden Türkiye Bankalar Birliği Kredi Risk Merkezi Raporu talep edebilme imkanına sahipsiniz. Risk raporunuz ile bugüne kadar ki tüm bankacılık işlemlerinizi ve ödeme durumlarınızı gözlemleyebilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıyı kullanarak risk raporunuzu kolayca alabilirsiniz.

E-DEVLET RİSK MERKEZİ RAPORU ALMA

T.C. kimlik numarası ile telefon aracılığıyla SMS ile kara liste sorgulama maalesef bulunmamaktadır.

Bankalar, doğrudan kara liste sorgulama hizmeti sağlamasalar da kısa bir deneme yanılma yöntemi uygulamanız mümkündür. Eğer ki yasal bir takip içerisindeyseniz büyük olasılıkla kredi başvurunuz reddedilecektir.

Bir bankaya başvuruda bulunarak kredi başvurusu yapmak istediğinizi belirtirseniz müşteri ilişkileri çalışanından sicil durumunuzu rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Bu durumda yasal bir takibiniz bulunuyorsa, banka çalışanı krediye engel olan bu durumunuzu size açıklayacaktır.

krediden-vazgecme

Kara Liste Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Önemli Nokta

Öncelikle kara listeye nasıl alınır? bakalım. “Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği” 18. maddesinde “Tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda kredi veren, borcun tamamının ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak ancak kredi verenin bütün edimlerini ifa etmiş olması, tüketicinin de birbirini izleyen en az iki taksiti ödemede temerrüde düşmesi halinde kullanılabilir. Kredi verenin bu hakkı kullanabilmesi için tüketiciye en az otuz gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması zorunludur.” maddesi bulunmaktadır.

Bu açıklamadan anlayacağımız üzere 90 gün ödemenin yapılmaması ile kişi kara listeye alınmış olunmaktadır. Burada yer alan süreler kesinlik arz etmemekte olup belirtilen yasal sürelere ek olarak, kredi veren kurum veya banka süre konusunda esneklik tanıyabilir. Bu konu tamamen muallakta olduğundan çok güvenmenizin yararınıza olmayacağı aşikardır.

Yasal takip işlemlerinin başlangıcına sebep olduysanız avukat ile görüşüp borcun nasıl ödeneceğini öğrenebilirsiniz. Genellikle avukatlar borçların hızlı tahsilatını istediklerinden ödemeniz konusunda yapılandırma imkanı sunacaklardır.

Kara liste, kırmızı liste hakkında 7 önemli nokta;

  • 2013 yılında çıkan kara gereğince Merkez Bankası; borçların geri ödemesi tamamlandıktan 5 yıl sonra kişi isimlerinin otomatik olarak kara listeden kaldırılacağını bildirmiştir. Geri ödemesi tamamlanmamış borçların zaman aşımına uğraması için geçmesi gereken süre ise 10 yıldır.Banka Borcu Zaman Aşımı Süresi ( Kredi Zaman Aşımı)
  • Şahsi finansal durumunuzu kontrol etmek ve kara liste sorgulaması yapmak için eskiden Merkez Bankası üzerinden işleminizi yapmaktaydınız. Günümüzde Kredi Kayıt Bürosu’na devredilmiş olan bu sistemi Findeks.com aracılığı ile kullanabilirsiniz. Ayrıca bahsettiğimiz gibi bankalar kanalı ile de Findeks kredi risk raporunuzu alabilirsiniz.
  • Bankalar sicili bozuk kara listede olan tüketicilere tekrar kredi verebilir. Fakat öncesinde, bu tüketicilerin bankalara olan borçlarını kapatmış olmaları gereklidir. Bunun yanı sıra kredi notu sorgulamasında bulunan isim kayıtlarının kaldırılmış olması gerekmektedir. Sicili Bozuk Olanlara Kredi Veren Bankalar
  • Geçmişte de çokça örneğini gördüğümüz hükümetlerin af çıkarması durumları gerçekleşebilmektedir. Tüketicilerin kara listede bulunan isimlerinin silinmesi için aflar çıkmış ve daha da çıkacaktır. Bu dönemleri muhakkak takip etmelisiniz. Bir af çıkması sonucunda kara listeden isminizin silinmesi için 5 sene beklemenize gerek kalmayacaktır. Böylesi bir fırsattan faydalanabilmek için var olan tüm borcunuzun kapatılması gerektiğini unutmayın.
  • Genel olarak bankalar kendi kredi müşterilerinin takibe düşmelerini ve kara listeye girmelerini arzu etmemektedirler. Eğer ki finansal durumunuz bozulursa, bankaya başvuruda bulunarak kredi veya var olan borcunuzu tekrar yapılandırmanızı tavsiye ediyoruz. Banka bu noktada borçlu olan müşterisine yardımcı olmayı seçecektir. Kredi Erteleme Nedir Nasıl Yapılır?
  • Kara listede yer alan tüketicilere haciz işlemi başlatılabilmektedir. Haciz işlemi dolayısıyla borçlunun araç ve gayrimenkullerine icra uygulanabilmektedir. Düşük tutardaki borçlar için se borçlu kişi bordrolu çalışan ise maaşının bir kısmına haciz uygulanarak tahsilat yönetimi uygulanmaktadır.
  • Kara listede olan tüketicilere değerli bir öneri sunabiliriz. Borç ödemelerini yaptıktan sonra Merkez Bankası kara liste sildirme için Kredi Kayıt Bürosuna dilekçe yazarak, adlarının listeden silinmesini beyan edebilirler. Genel merkezin vermiş olduğu karar doğrultusunda bireyin ismi kara listeden kaldırılabilmektedir.

Kara Listeden Hızlı Nasıl Çıkabilirim?

Banka kara liste sorgulaması yapmış ve listede olduğunuzu anlamış olabilirsiniz. Peki bu kara listeden nasıl çıkılır? İlk yapılması gereken işlem bankalara var olan borçlarınızın kapatılmasıdır. Normal şartlarda borç ödemesi yapıldıktan sonra 5 yıl süre ile kara listede kalınmaya devam edilmektedir. Bu süreyi kısaltmak için uygulayabileceğimiz işe yarayan bir yöntemi paylaşmak istiyoruz.

Borcunuzun ödemesini tamamladıktan sonra bankalarla ilişkimizi güçlendirmeliyiz. Bu sebeple de kredi kartınızın olmadığı varsayımını kabul edersek yeni bir kart başvurusunda bulunmalıyız. Tabi ki banka sicil durumunuzu görerek kredi kartını vermeyecektir. Bu durumda bloke teminatlı kredi kartı almanız gerekiyor. Yani önden kredi kartına para yüklemesi yapıyorsunuz ve banka bunu rehin tutuyor. Merak etmeyin kartı iptal ettiğinizde veya sicil durumunuz düzeldiğinde geri ödemesini tekrar alıyorsunuz.

Örnek verirsek 1000 TL blokeli kredi kartınızla normal harcamanızı yapıp ödemesini de zamanında gerçekleştirdiğinizde, kredi notunuzda ciddi bir artış gerçekleşecektir. Böylelikle kolayca kara listeden de çıkabilirsiniz.

Banka Sicil Affı Yasası Güncellemesi – Torba Yasa Sicil Affı

Kredi sicil affı ne zaman çıkacak diye bekleyiş içinde olanlara devletten bir müjde geldi. 26 Mart 2020 yılında çıkan 7226 sayılı kanunla bankalardan kırmızı kalem yemiş olsanız da, kara listeye dahil de olsanız şansın yüzünüze gülebileceğini belirterek giriş yapıyoruz.

Pandemi sebebiyle 7226 sayılı çıkarılan kanunla birlikte 2022 yılı için SİCİL AFFI uygulaması devreye girmiş bulunmaktadır. Kanun gereği borçlarını yeniden yapılandıranlar sicil affından yararlanarak kara listeden çıkabilecekler. Bu kanunla 31 Aralık 2022 tarihine kadar borçlarınız için borçlu olduğunuz kuruma başvuruda bulunarak kara listeden çıkabilirsiniz.

  • Bireysel kredi veya Kobi kredilerinden kaynaklı kara listeye giren, borçlarını ödemiş olmasına rağmen 5 yıllık dönem içerisinde olanların 2022 sicil affı yasası ile kredi sicilleri temizlenecektir.
  • Kredi kartı borçlarından dolayı kara listeye alınan, borçlarını ödemiş olmasına rağmen 5 yıllık sicil ödeme dönemi içerisinde olanların 2022 sicil affı yasası ile sicilleri temizlenecektir.
  • Hali hazırda borcu bulunan ve borçlarını ödeyemediği için kara listeye alınanlara var olan borçlarını tekrar yapılandırarak yeni vade içerisinde ödemelerini yapmaları halinde sicilleri temizlenecektir.
  • Bahsi geçen hiç bir borcun ödenmesi konusunda devlet herhangi bir yardımda bulunmayacaktır. Ancak uygun faizle kredi imkanı sağlanarak tüm borçların ödenmesi ve sicilin temizlenerek kara listeden çıkılması konusunda yardım sağlanabilecektir.

Yorum yapın