Kredi notu hangi aralıkta kaç olmalı… işte o çok acil paraya ihtiyacınız olan o gün; eğer ki kredi notunuz düşükse başvurunuz banka tarafından kesinlikle ama kesinlikle ret edilecektir! Fakat iyi bir puana sahipseniz evinizde rahatça otururken çok kısa bir sürede kredi başvurunuzu yapabilir ve hemen başvurunuzu onaylatabilirsiniz. Burada öncelik ile Kredi notu hesaplamanın nasıl yapıldığı konusunu hızlıca bir anlamamız gerekiyor. Böylece kredi notu hangi aralıkta kaç olmalı bizim için gerçek bir anlam kazanacak…
Acil nakit talebeniz mevcut, kredi notu hangi aralıkta olmalı diye bilgi arıyorsunuz. Hızlı bir şekilde kredi kullanmaya ihtiyacınız var ve bu şekilde kredi kullanabilmek için aramış olduğunuz cevapları yazımızda bulabileceksiniz.
Bu konuya girerken önce kredi puanımızın bankalar için, bir nevi bizim ders notumuz gibi olduğunu anlamamız gerekmektedir. Kredi notu hesaplama konusunda, bankalar kendilerine kredi başvurusunda bulunan kişileri değerlendirmeye aldıklarında ilk olarak baktıkları kısım, KKB (Kredi Kayıt Bürosu) denilen ve Bankalar Birliğinin aralarında aynı anda kullandığı kredi notu sorgulama işlemidir. Bu işlem sayesinde bankalar o güne kadar ki her hangi bir finansal sistem ile yaşadığımız tüm olayları bir anda taramaktadır. Tüm bu geçmişte yaşadığımız her hangi bir ödeme işleminin bizim için artı veya eksi yönünde oluşan katkısı ise bizim o günkü kredi notumuzu oluşturmaktadır.
İçindekiler
Kredi Notu Hesaplama Sistemi Nasıldır?
Kredi notu hangi aralıkta kaç olmalı sorusuna giden yolda öncelikle öğrenmemiz gereken konu, bu puanın yani kredi notunun nasıl bir düzen içerisinde hesaplandığıdır. Yani kredi notu hesaplama nasıl yapılır? KKB tarafından oluşturulmuş olan Findeks puan sistemi sayesinde kişilere ait finansal geçmiş kayıt altında tutulmakta ve belirli konularda ve belirli oranlarda özel bir sistem ile puanlanmaktadır. Bu puanlama neticesinde de Kredi notumuz oluşturulmaktadır. Genel Kredi puanı hesaplaması 5 adet yapı üzerinden gitmektedir.
- Bugüne kadarki yapmış olduğunuz her bir vadesi gelen ödemenizin düzeniniz,
- Aldığınız krediler,
- Ne kadar sıklıkla kredi kullandığınız,
- Mevcut tüm kredilerinizin kalan borç miktarı (kredi kartlarınız dahil),
- “Diğer faktörler” de denilen aklınıza gelebilecek tüm faturalarınız dahil geçmişteki ödeme düzenidir.
Gördüğünüz gibi olukça karmaşık bir sistem üzerinden ilerleyen Kredi notu öğrenme sistemi oldukça komplike bir yapıda olup her bir maddenin de hesaplama puanında etkilediği ağırlık oranı farklılık göstermektedir. Bu konuda daha detaylı bilgiler için aşağıdaki makalelerimize göz atmanızı öneriyoruz.
KREDİ NOTU ÖĞRENME VE KREDİ NOTU HESAPLAMA ‘NIN SİZLERE ETKİLERİ
Yazımızın geri kalanın da Yüksek ve Düşük notlu kredi puanının ne kadar olacağını ve banka kredi başvurularında bankalardan olumlu bir cevap alabilmek için nasıl bir nota sahip olmalıyız, kredi notu kaç olmalı konularını detaylı olarak işleyeceğiz.
Kredi Almak İçin Kredi Notu Kaç Olmalı?
Kredi notu hangi aralıkta kaç olmalı? sorusunun cevabı; yeterince yüksek olması olacaktır. Yani puanınız siz ödemelerine sadık, vadesi gelen borçlarını düzenli ödeyen bir birey olduğunuz sürece her zaman yükselecektir. Siz de bankaya kredi başvurusunda olumlu bir sonuç almak kredi almak için kredi puanı kaç olmalı diyorsanız bankalar nezdinde iyimser bir kredi notu aralığı 1400 puan – 1700 puan arası olmalı konusunda dikkatli olmalıyız.
Pekala merak edebilirsiniz, bu puanın altındaki kişiler kredi çekme konusunda banka ile sorun mu yaşayacaklar? Hayır, tabi ki bankalardan kredi çekebilirler ama kredi puanları ne kadar düşük olursa çekememe riski de o kadar yüksek olacaktır. Banka ilişkileriniz de pozitif bir görünüm için 1200 puanın altına inmenizi önermiyoruz.
Sizlere, kredi notu düşük olanlara kredi veren bankaları ve hangi yöntemlerle kredi alabileceklerini de yazımızın devamında aktaracağım.
Riskli Sayılabilecek Kredi Puanı Grupları Hangileri?
Bu kısımda karşımıza iki grup çıkmaktadır. Bir grup bankalar tarafından Az Riskli olarak da tabir edilen 700-1099 notu aralığında yer kişilerdir. Kredi puanı bu aralıktaki kişiler kredi başvurularında bankalarca biraz irdelenebilir. Ama başvuru neticesi olumlu yada olumsuz olarak sonuçlanabilir.
Fakat diğer puan aralığı var ki; kredileri asla onaylanmayacak olan 0-699 puan aralığında yer alan kişilerdir. Bu kişiler için bankalar genel olarak kredi kapılarını kapamış durumdadırlar. Size tavsiyemiz eğer ki çok acil nakite ihtiyacınız bulunmaktaysa yeni bir sistem olan “Faturalı hat üzerinden kredi çekme” gibi farklı alternatif yolları denemenizdir.
Kredi puanı 700-1099 ara bandında olan tüketiciler için ise; bu gruba yönelik biraz yüksek faiz oranları ile düşükte olsa kredi veren bankalar mevcut durumdadır. Aktif Bank, Burgan Bank gibi…
Zaten puanı daha yüksek olan nihai tüketiciler her hangi bir bankadan hiç bir kefil yada belge olmadan hızlı bir şekilde kredi kullanabilirler.
En Düşük ve En Yüksek Findeks Kredi Puanı Skalası Nasıldır?
Kredi notu aralıklarının 0-1900 puan arasında olduğunu daha önce de söylemiştik. Sizler için bir tablo oluşturarak hangi kredi puanın, hangi risk grubu aralığına denk geldiğini sizler ile paylaşıyoruz.
Çok Riskli | Orta Riskli | Az Riskli | İyi | Çok İyi |
0-699 | 700-1099 | 1100-1499 | 1500-1699 | 1700-1900 |
Kredi notu hangi aralıkta kaç olmalı sorusuna cevabı tablomuzda görüyorsunuz. Findesk kredi puanınızı öğrendikten sonra bu tabloya göre hangi aralıkta olduğunuzu görebilirsiniz. Buna göre de rahatlıkla hareket edebilirsiniz. Güncel kredi notunuzu Findeks.com üzerinden hemen üye olarak ilk sorgulama için ücret ödemeden de öğrenebilirsiniz.

Şimdi aklınıza takılacak olan soruya cevap arayalım… Düşen kredi notu aralığı ne zaman, nasıl yükselir? yazımıza devam edelim…
Kredi Notu Düşük Olan Bireylerin Kredi Notu Kaç Ayda Yükselir?
Kredi Notu Kaç Ayda Yükselir? sorusuna verilebilecek tek cevap bunun tam bir tarifi olmadığı yönünde olacaktır. Bu durum tamamen sizin bankalar nezdindeki ödeme davranışlarınıza göre şekillenmektedir. Kredi notunuz 0 ise öncelikle kredi notu oluşturmamız gerekmektedir. Ama yine de sizlere kısa sürede kredi notu nasıl hızlı yükselir, neler yapılmalı? anlatacağız.
- Mevcut portföyünüzde yer alan tüm ziynet eşyalarınızı yani yastık altında ne kadar birikiminiz mevcut ise tamamını çıkartarak bankalara olan kredi kartı ve kredi ödemelerini gerçekleştirerek tüm borçlarınızı kapatmaya uğraşın.
- Dostunuza, arkadaşınıza, akrabanıza kefil olmaktan vazgeçin. KEFİL DURUMU
- Banka ile ilgili düzenli bir ödeme takviminiz var diyelim. Bu borçlarınızı tam vadesinde kesinlikle zamanı geçirmeden tam gününde ödeyin.
- Ödemekte zorlandığınız bir krediniz var ise muhakkak tekrar yapılandırma için bankaya başvuruda bulunun. Eski Krediyi Kapatarak Yeni Kredi Çekme (Borç Transfer Kredisi)
- İhtiyacınız olmayan tüm kredi kartlarını iptal edin. Muhakkak cüzdanınızda falanca bankanın fazladan verdiği kullanmadığınız kart vardır.
- İnternet, TV ve radyoda duyduğunuz o şaşalı kredi reklamlarına aldanmayın. Sürekli online veya SMS ile kredi başvurusunda bulunmayın. Alacağınız her ret yanıtı kredi puanınızı daha da aşağı indirecektir.
Bu durumlar haricinde eğer ki kara listeye girmişseniz muhakkak Banka Kara Liste Nedir? Kara Listeden Nasıl Çıkılır? konumuzu dikkatlice okuyunuz.
5000 TL – 10000 TL Kredi Çekmek İçin Kredi Puanı Kaç Olmalı?
Bu kadar bilgiden sonra belki düşünüyorsunuz. Puanım ne çok kötü ama iyi de değil. Şöyle küçük bir 5000-10000 TL sorunsuz kredi almak için kredi puanı kaç olmalı? derseniz size önerimiz AZ RİSKLİ grup olan 1100-1499 aralığı olacaktır. Eğer ki hali hazırdaki limitlerinizi kullanmadıysanız, bankaya gitmeden online bir başvuru ile bile krediniz hızlıca onaylanarak ihtiyacınız olan nakiti alabileceksiniz. Konumuzda kredi notu hangi aralıkta kaç olmalı konusuna değindik. Umarız işinize yarayacak yararlı bilgilere ulaşabilmişsinizdir.
Size kredi puanınızı daha da yukarılara taşımayı hedef edinerek aşağıdaki yazımızı okumanızı tavsiye diyoruz.
Kredi Notu Yükseltme Nasıldır? Kredi Notunu Etkileyen Faktörler Nelerdir?