Kredi notu hesaplama ve kredi notu öğrenme şansınız hemen hemen tüm bankalarda vardır. Kredi çekebilmek için kredi notu kaç olmalı? sorusu önde gelen merak edilen sorulardan biridir. Günümüz bankacılık sektöründe yaşanan ve sıklıkla duyduğumuz terimlerden biri olan kredi notu hesaplama terimi ise muhakkak dikkatinizi çekmiştir. Peki kredi notu nedir sorusu ile bu bilgileri size aktarmaya başlayalım. Kredi notu, KKB (Kredi Kayıt Bürosu) adı da verilen ve tüm bankaların bir arada kullandığı kredi notu hesaplama sistemi sayesinde tüm finansal geçmişinizin ve bankalarla o güne kadar ki yaptığınız tüm işlemlerin tarafsız bir idari departman tarafından tüm ayrıntıları ile incelenmesi ve bu doğrultuda değerlendirmesi neticesinde size verilen bir puandır.
Bu kredi notu dediğimiz puana da “kredi puanı” denilmektedir. Genel olarak size finansal kaynak oluşturacak bankalar kredi notunu dikkate almaktadırlar. Kredi kullanımında da bankalar nezdinde en önemli ölçüttür. Kredi skoru, Kredi notu gibi terimler ile de anılan kredi puanı tek bir anlama gelmektedir.
Kredi çekebilmek için kredi notu kaç olmalı sorusuna da cevap bulabileceğiniz yazımızda tüm detayları sizin için aşağıda derledik.
İçindekiler
Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?
Kredi notu hesaplama sistemi belirli oranlara göre Findeks tarafından oluşturulan özel bir yapıya göre hareket etmektedir. Önemli olan belirli oranların hesaplanarak daha sonra genel ortalamayla sonuca bakılmasıdır. Kimi zaman mevcut durumlarda oluşan değişiklikler ve yeni eklenen faktörlerin hesaba katılması ile hesaplanan oranlar bazı değişiklikler gösterse de kredi notu hesaplama 5 ana temel yapı üzerinde yer almaktadır.
- Alınan yeni krediler,
- Var olan kredilerinize ait ödeme düzeni,
- Kredi kullanma sıklığı,
- Var olan kredilerinizin kalan borç durumu,
- Diğer sebep oluşturan faktörlerdir.
Tüm bu şartlar kredi notunuz hesaplanırken kullanılmaktadır. Kredi çekebilmek için kredi notu kaç olmalı konusu için de makalemizin devamında bu maddelerin not hesaplamadaki ağırlıklarına ve içeriklerine de değineceğiz. Eğer ki kredi notu öğrenme ihtiyacı duyuyorsanız yazımızı okumaya devam edin…
Kredi Ödeme Düzeninin Kredi Notuna Etkisi Nedir?
Kredi notunuzun değerinin %35 ‘ini kredi ödeme düzeniniz oluşturmaktadır. Kredi notu hesaplama da önceden aldığınız kredileri ne kadar düzenli ödediğiniz bu durumda öne çıkar. Ödeme düzeni her ne kadar insanların ekonomik şartlarına bağlı olarak istenmeyen durumlarda değişiklik gösterse de, sizin bankaya olan borçlarını düzenli ödemeniz, borçlarınıza sadık olup olmadığınızı, vaktinde yaptığınız ödemeleriniz sorumluluklarınıza olan bağlılığınızı göstermektedir.

Bu noktada en önemli olan kısım kaç tane kredi ödemesini vadesinde ne kadar geciktirdiğiniz veya ödeme yapıp yapmadığınızdır. Bu sebeple kredi notu hesaplanmasında en önemli paya sahip olgulardan birisidir. Finans kuruluşları olan bankalar genel olarak 1 günlük ödeme gecikmesini dahi borç geciktirme olarak algılarlar ve bu durumu kabullenmezler. Bu durumda kredi notunuzu olumsuz etkiler.
Siz her ne kadar bir gün gecikti bir şey olmaz! deseniz de banka sistemleri tarafından titizlikle takip edilirsiniz. Kredi puanınızın hızla düşmesini ise etkileyen en önemli faktör vadelerde ne kadar süre ile gecikmeye düştüğünüzdür. Bu sebeple borucu ortalama 30 gün gecikme ile ödeyen bir kişinin aynı orantıda kredi notunun da yüksek oranda etkilendiği görülmektedir.
Şuan ki Borç Durumum Kredi Notumu Etkiler mi?
Hali hazırda mevcut borç durumunun kredi puanınıza, kredi puanınıza olan etkisinin, kredilerinizi ödeme düzeninize bağlı olduğunu söylemiştik. Mevcutta hali hazır kredi sahibi iseniz borç durumunuzda kredi notu hesaplama da %35 oranında etkileyen kalemlerden biridir. Yani bankalar nezdinde mevcut bir borç yüküne sahip iseniz borcu ödeyip ödeyemeyeceğiniz kredi başvurusunda bulunduğunuz banka tarafından incelenecektir.
İkinci bir borcu karşılayacak gelirinizin olup olmadığına bakılacak ayrıca devam eden kredi borcunuzun miktarı da kredi puanınızı etkileyen ikinci bir faktör olacaktır. Borçlarınızı düzenle ödediğiniz her ay kredi notunuz da oldukça yükselecektir.
Tüm bunların yanında mevcutta bulunan kredi kartlarınızın limiti de önemlidir. Sahip olduğunuz kredi kartınızın çok yüksek bir limiti var ise ve var olan kredi kartınızın limiti de doluysa büyük olasılıkla banka bu borcu düzenli ödeyip ödememenize bakmadan kredi puanınızı aşağı yönlü düşürecektir.
Yeni Kredi Almış Olmam Kredi Notumu Etkiler mi?
Bahsi geçen konuda yani yeni kredi almak, kredi notu hesaplama ağırlığı %11 dolayında etkilemektedir. Banka yeni alacağınız krediyi ödeme riskiyle karşı karşıya kalabileceğinizi düşünerek, bu durumu tehlikeli bulabilirler. Dolayısıyla yeni kredi almış olmanız, notunuzu otomatikman %11 oranında aşağı çekecektir.
Kredi Alma Sıklığının Kredi Notu Üzerindeki Etkisi Nedir?
Genellikle karşılaşılan bir sorun olan kredi kullanma sıklığının kredi notu üzerindeki etkisi gerçekten de yüksektir. Bu durumda bir kaç kredi kullandıysanız ve ödeme konusunda herhangi bir problem yaşamadıysanız, kredi notunuz daha önce kredi kullanmamış bir kişiye göre en az %10 fazla olacaktır.
Diğer Faktörlerin Kredi Notuna Etkisi Ne Kadardır?
Bu kafa karıştırıcı bir madde olarak karşımıza çıkan Diğer faktörlerin kredi notu üzerindeki etkisi net olmamakla birlikte %9 civarındadır. Bu hali hazırdaki müşterilerin durumlarına veya yapılan başvuru sayılarına göre değişkenlikler gösterse de bu detayı kısaca şu şekilde özetleyebiliriz. Kredi için sürekli bankalara başvuruda bulunmanızın kredi notunuz üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Bu durum sürekli ret cevabı alan bir müşterinin başvuru için; tekrar tekrar bankaya ulaşması ve banka tarafından artık şüpheli işlem kaydı düşülmesiyle sonuçlanabilir.
Sonuç olarak kişinin bankalar nezdinde “çok sık tekrarla krediye baş vurmayanı makbuldür” diyebiliriz. Tüm bunların yanı sıra ödenmemiş GSM, elektrik, internet gibi fatura borçlarınız da “diğer faktörler” arasında yer almakta ve kredi notu hesaplama konusunda etki etmektedir. Bu nedenle diğer faktörler başlığı gördüğümüz gibi farklı etmenlerin önüne alındığı bir başlıktır.
Kredi Notu Öğrenme ve Kredi Notu Sorgulama Yöntemleri Nelerdir?
Kredi notu öğrenme, kredi puanı öğrenme için her ne kadar farklı yollar mevcut olsa da, listenin en başında FİNDEKS gelmektedir. bu sistem Kredi Kayıt Bürosu ‘nun tuttuğu Findeks kayıtlarının hesaplandığı, yorumlandığı ve barındığı yasal olan kurumdur. Findeks kredi notu sorgulama için web sitesine findeks.com adresinden her zaman ulaşarak kredi notunuzu öğrenebilirsiniz.
Bununla birlikte kredi notu öğrenme e-devlet aracılığıyla da gerçekleştirilebilmektedir. Kredi puanınızı TC kimlik no yani TC kimlik numarası ile sorgulama ve öğrenme gibi bir imkanınız da bulunmaktadır.
Kredi notu sorgulama için her operatörün farklı olarak belirlediği numaralardan SMS kanalıyla da bilgilerinizi alabilirsiniz. Hali hazırda bankaların cep şubelerinden de mobil kanalı ile çok basit bir şekilde 5-10 TL arasında oldukça cüzi bir ücret ile Kredi notunuza ulaşabilirsiniz.
Ücretsiz Kredi Notu Sorgulama Şansım Var Mı?
Ücretsiz kredi notu sorgulama yapmak, kredi puanınızı kontrol altına almak ve notunuzu öğrenmek istiyor ama bu işlem için herhangi bir ücret ödemek istemiyorsanız, ücretsiz kredi notu sorgulama için vereceğimiz birkaç yolu kullanabilirsiniz.
- Findeks kredi notu sorgulama için findeks.com ‘da açacağınız ilk yeni üyelikte yapacağınız 1. sorgulama işlemi için herhangi bir ücret alınmamakta ücretsiz kredi notu sorgulama yapılabilmektedir.
- Hali hazırda bu hakkınızı kullanmışsanız, e devletten kredi notu nasıl öğrenilir konusu gündeme gelmektedir. Kredi notu ve yanında finansal risk raporunuzu her ay bir kereye mahsus olmak üzere, ücretsiz kredi notu öğrenme e-devlet internet sitesi üzerinden imkanınız bulunmaktadır.
- Herhangi bir banka şubesine giderek kredi başvurusunda bulunduğunuzda, banka temsilciniz adınıza kredi almaya hak kazanabileceğinizi kredi puanınızı sorgulayarak öğrenebilecek ve bunu size de bildirecektir. Dikkat etmeniz gereken; Notunuz hali hazırda zaten düşükse ve yeni bir kredi başvurusu yapmak istiyorsanız finansal durumunuzun daha da kötüleştiği ve nakite ihtiyacınızı olduğu düşünüleceğinden kredi puanınızın daha da düşeceğidir.
- Bir diğer kredi notu öğrenme hizmeti ise fiyat olarak en makul olanı; BKM Express adlı web sitesi üzerinden yapacağınız sorgulamalar için sadece 1 TL ödeyerek neredeyse bedavaya dilediğiniz kadar sorgulama işlemi yapabilirsiniz.
Kredi Çekebilmek İçin Kredi Notumun Kaç Olması Gerekir?
Yukarıda bahsi geçen tüm konuları göz önüne alırsak, kredi çekebilmek için kredi notu kaç olmalı sorusuna kredi notu aralıklarına bakarak cevap verebiliriz. Tüm tüketicilerin kredi notu 0 – 1900 arasındadır. Kişilerin kredi alabilmek için gereken kredi puanı da bu durumda oldukça yüksek olmalıdır.
0 puan kişinin, bugüne kadar hiç banka ve her hangi bir ödeme sistemi ile işi olmadığını, tam tersi 1900 olan tavan puan ise kişinin sahip olabileceği en üst puanda olduğunu göstermektedir. Tüm bu sonuçlardan yola çıktığımızda kişinin kredi puanı ne kadar yukarıda ise o düzeyde de kredi alma ihtimali artmaktadır.
Sonuç
Günümüz ekonomik düzenin her an bir problem çıkabilmekte krizler, kişilerin ekonomik durumlarında bozulmalar meydana gelebilmektedir. Kredi notu düşmemesi için bu gibi durumlarda, kişiler herhangi bir ödeme hallerini bozmadan tekrar borç yapılandırması için bankaya başvuru da bulunabilirler. Böylelikle kredi notu düşmeden, kişinin mevcut gelir durumuna göre tekrar yapılandırma yapılır. Ama hali hazırda zaten kredi notunuz oldukça düşükse kredi notu düşük olana kredi veren bankalar için hazırladığımız Sicili Bozuk Olanlara Kredi Veren Bankalar yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.
Yeni bir kredi başvurusunda bulunurken banka, tüm bahsettiğimiz konulardan oluşan kredi notumuzu öğrenecek ve 1000 ve üzerinde ise krediye ulaşmamız da kolaylaşacaktır. Bizler için dikkat etmemiz gereken kredi notunun düşmesine izin vermemektir.
Tavsiye; Kredi Notu Nasıl Yükseltilir? makalemize göz atmanızı öneriyoruz.